Ponekad si mislim kako nema osobe na svijetu koja ne voli pojesti najobičniji biskvit.
Sočan, vlažan, jednostavan biskvit koji možeš pojesti u bilo koje doba dana, uz kavu ili čaj.

Velika većina recepata sadrži bijelo pšenično brašno jer je ono puno glutena koji mu daje tu mekoću i izdašnost. Što je s nama koji smo iz nekog razloga izbacili gluten i sve što ima veze sa pšenicom? Mislite li da je nemoguće napraviti sočan, mekan i izdašan biskvit bez brašna? Moguće je!
Prije nego što se bacim na pisanje recepta, prvo ću Vas upoznati sa samim glutenom.
Dakle, što je gluten? Gluten je elastična, ljepljiva bjelančevinasta tvar koja se nalazi u pšenici, raži, ječmu, piru te zobi. Upravo on daje ljepotu i okus svim proizvodima koji sadrže pšenicu i ostale žitarice. No, postoji i druga strana medalje.
Sigurno se pitate koji su to sad problemi s glutenom.
Najpoznatija bolest uzrokovana glutenom je autoimuna bolest celijakija.
Ima razne simptome i zovu je još bolest s tisuću lica, no najčešći simptomi su nadutost, bolovi u trbuhu, proljev, umor itd.

Drugi oblik nepodnošenja glutena je alergija na pšenicu. Ukoliko primijetite promjene na koži, probleme s respiratornim sustavom te gastrointestinalne reakcije, moguće je da ste alergični.
I treća opcija je necelijakijska osjetljivost na gluten koja dovodi do raznih bolesti kao što su: psorijaza, lupus, hashimoto, dijabetes. Sam gluten je protein kojeg mi jednostavno ne možemo probaviti jer ljudsko tijelo nema enzime za razgradnju lanaca glutena.
Mnogi liječnici i nutricionisti smatraju i savjetuju potpuno izbacivanje glutena iz prehrane.
I da Vam budem iskrena ,otkako sam ga izbacila, preporodila sam se.
Osim što se rizik od autoimunih bolesti smanjuje, osjete se promjene na širokom spektru svakodnevnice.

A sada recept!

paleo bisvit

Paleo biskvit od avokada i bademovog brašna

Potrebni sastojci : 3 jaja
čajna žličica ekstrakta vanilije
prstohvat sode bikarbone
1 zreli avokado
3 jušne žlice mljevenog kokosovog šećera
1 šalica bademovog brašna
2 jušne žlice pravog kokosovog brašna
(umjesto kupovnog, možete koristiti mljevene bademe, samo ih dobro sameljite, najbolje u mlincu za kavu )

POSTUPAK PRIPREME

Postoje dvije varijante načine pripreme ovog kolača. Prvi je da prvo dobro pomješate mokre sastojke, dodate avokado koji ste zdrobili vilicom i na kraju dodate suhe sastojke, sve dobro sjedinite i stavite u kalup u kojei ste prethodno stavili papir za pečenje. Pecite u pećnici 30 minuta na 180 stupnjeva.
Naravno, kao i uvijek, možete se poigrati pa u smjesu ubaciti voće po izboru, komadiće tamne čokolade, kokosove mrvice.. Nećete pogriješiti!
Druga opcija je da prvo odvojite žumanjke od bjelanjaka pa napravite snijeg od bjelanjaka. Žumanjke smiksate i dodate kokosov šećer i sve zajedno dodate u snijeg od bjelanjaka pa pridružite i ostale sastojke. Postupak pečenja je isti.

Nakon što ga probate, nećete vjerovati koliko je ukusan, priprema mu je lagana a čuvate svoje zdravlje.

Dobar Vam tek!