Potrebni sastojci:

110 g kokosovog brašna ( ali pravog, ne ribani kokos ).
120 g bademovog brašna ( ovdje mogu ići i samljeveni bademi, ne treba biti pravo brašno ).
2 banane ( mogu se izostaviti; ali daju finu teksturu i okus kolaču )
pire od buče ( može biti butternut, hokaido ili ona prava velika buča ). Ja sam stavila cijelu polovicu od osrednje butternut tikve. Obavezno ju prvo ispecite u pećnici, potpuno je drugačiji okus od kuhane tikve.
100 g ili ghee-a , ili maslaca ili kokosovog ulja ( sve opcije su dobre ) i neka masnoća bude otopljena
1 mala žličica sode bikarbone
4 jaja
1 jušna zlica ekstrakta od vanilije
čajna žličica cejlonskog cimeta
med, kokosov šećer ili ksilitol možete i ne morate korisiti (ovisi koliko volite slatko, u ovom kolaču ima 2 jušne žlice meda).
malo himalajske soli
100 g sjeckanih oraha ( može se staviti i neko drugo orašato voće ).

Postupak:
Odvojiti mokre i suhe satojke. Potrebno je i jedne i druge dobro promiješati pa ih na kraju spojiti. Smjesa nije rijetka, ali nije ni gusta. Treba biti mekana i izdašna.
Kada se dobro sjedini masa, dodati sjeckane orahe ili što si već izaberete.
Staviti u pleh ili kalup pa u pećnicu na 180 stupnjeva na nekih 45-50 minuta.
Sve ovisi o samoj pećnici.
Kada izvadite kolač iz pećnice, pustite ga da se ohladi i odmori pa ga tek tada treba rezati.
Glazura može biti čokoladna, ali ja sam se odlučila na domaći pekmez od šljiva bez šećera.
Imam osjećaj da bilo koji premaz ide savršeno uz ovu jednostavnu divotu.

Uživajte i dobar tek!

by Martina Presečan