Evo ja kažem da doista postoji, i jedino što trebaš napraviti je isprobati ovaj recept i uvjeriti se kako govorim istinu!

O tome kako nam neke namirnice ili obroci s vremena na vrijeme nedostaju već smo pisali.
Konačno je došao na red i kruh.
Ma tko ne voli namazati šniticu kruha maslacem? Ili maminim ajvarom? Pripremiti si sendvič ili kao u djetinjstvu kruh sa maslacem i medom ? Pa gladna sam odmah i sama pomisao na sve ovo me direktno vrati u djetnjsvo.

Stiže recept i dva prijedloga za obrok…

Potrebni sastojci:
100 g pravog kokosovog brašna
100 g bademovog brašna
100 g mljevenih badema
70 g sezamovog brašna
120 g mljevenog zlatnog lana
2 jaja ( možeš upotrijebiti chiu umjesto jaja tako da samelješ 40 g chie i preliješ vodom pa pričekaš dok ne nabubri)
čajna žličica sode bikarbone
dvije žlice jabučnog octa
2 dl vode
jušna žlica kokosovog šećera
čajna žličica himalajske soli

Postupak

U velikoj zdjeli pomiješati kokosovo, bademovo i sezamovo brašno, dodati mljevene bademe i mljeveni zlatni lan.
Istuci jaja i u maloj šalici i pomiješaj sodu s octom.
U šalicu stavi vodu i kokosov šećer.
U zdjelu gdje su brašna i ostali suhi sastojci, lagano dolijevaj vodu sa kokosovim šećerom i miješaj mikserom, zatim dodaj jaja pa sodu s octom te nastavi miješati.
Smjesa mora biti gusta, ali kompaktna. Ne smije se raspadati niti razdvajati.
Oblikuj oblik koji god želiš, stavi na masni papir, premaži maslinovim uljem, posipaj sezamom ili makom i peci u pećnici na 170 stupnjeva sat vremena. Prije nego li ga kreneš rezati, pusti da se potpuno ohladi.
I navali! A evo i mojih prijedloga.

paleo kruh 2

Kruh sa chia pudingom i domaćim pekmezom od šumskog voća

Kruh narezati na tri tanke šnite te ih lagano istostirati (ili u tosteru ili na grill tavici).
15 g chie preliti sa bademovim ili kokosovim mlijekom, promiješati pa postepeno dodavati mlijeko dok se ne dobije željena gustoća. Za ovaj prijedlog serviranja je ipak potrebna gušća smjesa.
U malo dublju teflon tavicu ubacite 450 g šumskog voća (može biti i zamrznuto) te na laganoj vatri uz stalno miješanje čekaj da se počne raspadati i puštati tekućinu. Kada pusti tekućinu dodaj žlicu kokosovog šećera ili ksilitola.
Miješaj dok sva tekućina ne ispari.
Slijedi slaganje: red pekmeza pa red pudinga i tako dok ne popuniš sve tri šnitice.
Božanstveno je!
paleo kruh slatka varijanta 1

Slana varijanta

Uzmi bilo koji komad mesa (bijelo meso, puretina ili možda nešto jače poput lungića ili bifteka) ispeci, te posluzi kao sendvič. Dodaj nešto zelenila i to je to! U mojem slučaju je to junetina koju jednostavno obožavam!
Prethodno sam napravila bolonjez i stavila ga izmedju dviju fetica skupa s rikulom.
Ne može biti jednostavnije!
paleo kruh slana varijanta 1
Osim što je fin, možeš se igrati i imate spreman obrok, bilo da si kod kuće ili negdje vani, na poslu ili predavanju…
Bitno je da je zdrav izbor uvijek pri ruci….

Bon apetit!

Martina Presečan