Ivan dolazi iz malog zagorskog grada podno Ivanšćice – Ivanca. Tamo se još u osnovnoj školi počeo baviti rukometom, kojeg je trenirao do završetka srednje škole kada počinje njegova „sportska pauza“.

Nakon nekoliko godina radnog iskustva, ponovno osjeća potrebu za sportskom aktivnošću. S obzirom na posao i druge obaveze, najjednostavnijim rješenjem pokazalo se trčanje.

U početku je to bila samo aktivnost kojom bi skrenuo svakodnevne brige s pameti, a uskoro se pojavila potreba za natjecanjem i odlascima na utrke. Kako bi iz utrke u utrku bio sve bolji, treninzi su morali postati smisleniji i strukturiraniji. Tome su pomogli i klubovi u kojima je bio član, posebno „AK FORCA“ čiji je član još uvijek, a također i jedan od trenera škole trčanja.

Od dosadašnjih rezultata, spomenut ćemo utrku od 5km u vremenu od 17:30, te najbrži polumaraton koji je završio za 1:19:52.

09 utrka 736x490px

U počecima trčanja eksperimentirao je s (ne)trkačkom opremom, da bi napokon otkrio svoj brend – Nike. Zbog ove činjenice mu se na neki način ostvario san kada je postao dio tima u Nike shopu, gdje svakodnevno može pomagati i ostalim trkačima u nedoumicama kako odabrati prave tenisice i ostalu opremu.

Što se tiče utrka, Ivan najviše preferira one koje se po nečem razlikuju od ostalih. Jedna od takvih je i Grawe noćni maraton koji se održava već 5. godinu krajem kolovoza i počinje u večernjim satima, a za neke potraje i do kasno u noć! 

09 utrka 736x490px 2Utrka je koncipirana na način da trkači biraju između pet dionica ( 1/10, ¼, 2/4, ¾ maratona i maraton – 42,185km). Ivan je prošle godine na dionici ¾ maratona osvojio treće mjesto, a ove godine je uz pomoć svojih „Nike epic react“ osvojio prvo mjesto.

09 utrka 736x490px 4 09 utrka 736x490px 5

Posebnu pažnju usmjerava na tenisice za pojedinu utrku. One moraju biti lagane, ali i podnijeti dužinu utrke, što „Nike epic react“ jako dobro odrađuje. Osim za utrku, ove tenisice je koristio za neke od treninge u pripremama, koje su trajale otprilike 3 mjeseca.

Ovisno o vrsti treninga, određuje i u kojim tenisicama će ga odraditi, pa se tu nalaze i Nike Pegasus 35, Nike Vomero 12, Nike Zoom fly, Nike Flyknit streak 6.

Ivan je želio naglasiti da mu je trčanje popravilo kvalitetu života u svakom smislu. Umjesto sjedenja na kauču, obuješ tenisice, odeš van i trčiš. Kad se vratiš osjećaš se super jer si odradio još jedan trening i razgibao se. Na utrkama je upoznao puno ljudi s kojima je često u kontaktu, a odrađuju i pojedine treninge zajedno.

S obzirom da je trčanje postalo vrlo popularno u zadnje vrijeme, sve je više škola trčanja, te grupa na nasipu i Jarunu, a samim time je i više trkača na većini utrka. Priznaje kako ga ova masovnost ipak malo zasmeta, kada se pored mnogobrojnih grupa ne može proći na nasipu, ili uhvatiti pravi tempo na prva dva kilometra neke utrke.

Za sve one koji žele početi trčati, recept je jednostavan: kupi tenisice za trčanje, obuj ih, izađi van i trči koliko možeš. Sve ostalo dođe s vremenom