Hrana je gorivu ljudskog tijela. Međutim, iako vodimo računa koje gorivo ulijevamo u naša vozila, ne bi li iz njih izvukli maksimalne performanse, rijetko kada razmišljamo o hrani koju unosimo u sebe.

Zdrava i još važnije pravilna prehrana ide ruku pod ruku sportsku aktivnost. Ona je jedna od od glavnih karika koje određuju vaše sportske ili rekreativne rezultate. Kako bi prehranom poboljšali rezultate, sportaši i rekreativci najčešće konzumiraju pet do šest obroka dnevno, a u svakome od jela potrude se imati zastupljene sve hranjive tvari. Naravno, ukoliko se profesionalno ne bavite sportskom aktivnošću, unos hrane moguće je rasporediti i na tri veća te dva manja obroka.

Dovoljan unos bjelančevina je iznimno važan jer one izgrađuju mišiće, no ne treba zanemariti ni ugljikohidrate i masnoće koje tijelo koristi kao izvore energije. Pri osmišljavanju jelovnika za sportaše stručnjaci savjetuju koristiti raznovrsne namirnice koje ćete pretvoriti u obroke koji odgovaraju kalorijskoj i biološkoj vrijednosti te ukusu sportaša.

Za doručak se preporuča müsli s mlijekom te marmelada s maslacem na integralnom kruhu. Kao alternativa mogu poslužiti i corn flakes, obrano mlijeko, kruh-prepečenac, meko kuhano jaje. Obično voće, poput jabuke ili banane, bit će posve dovoljni za međuobrok dok je ručak fokusiran oko juhe, mesa, krumpira, riže i salate. Završetak dana donosi večeru koja nema preveliku kalorijska vrijednost – poput salate od slanutka ili kuhane puretine.

Važno je za istaknuti kako su u sportskoj prehrani najvažnije namirnice cjeloviti ugljikohidrati, voće, povrće, mahunarke, meso, perad, riba, mlijeko i fermentirani mliječni proizvodi dok sve to u stopu prate i sir, jaja, sjemenke, orašasti plodovi i hladno prešana ulja. Profesionalni će sportaši kao i ozbiljni rekreativci uz pravilan izbor namirnica voditi računa i na unos minerala i vitamina, koji se najčešće konzumiraju u obliku dodataka prehrani. Vrijeme kada objedujemo je također važno, stoga se savjetuje ne prejedati se nakon treninga, pogotovo ukoliko vježbate navečer.
Jednom kada ste uravnotežili svoju prehranu i spremni ste za nove sportske pobjede, svratite u Top Sport gdje će vam naše ljubazno osoblje vrlo rado pomoći kroz savjetovanje i preporuku najpogodnije sportske opreme za vas.