S dolaskom toplijih dana, ulice preplave čiste, bijele tenisice. Bijele tenisice su vječan komad obuće i idu uz gotovo sve. No, gradski asfalt, smog i ostali vanjski (ne)uvjeti, u kratkom vremenu učine svoje i tenisice izgube svoju bijelu put i vrlo brzo postanu prljave. Svi smo se mi barem jednom susreli s tim problemom, zar ne?

 

No, postoji i za to rješenje. Izdvojili smo nekoliko trikova iz rukava kako bi i dalje ponosno koračali u svojim snježno bijelim tenisicama:

1. Četku u ruke i ribaj

Najsigurniji način da vaše bijele tenisice ponovo zablistaju je da ih očistite ručno. U tome će vam od najveće pomoći biti soda bikarbona, ocat, topla voda, četka i puno strpljenja. Pomiješajte po jednu žlicu sode i octa kako biste dobili pastu. Vezice svakako skinite i operite tenisice pod mlazom mlake vode, a zatim dobivenu pastu utrljajte na tenisice i četkajte pomoću četke. Ako je potrebno, dodajte još paste. Nakon toga ostavite tenisice u posudi s toplom vodom nekoliko sati. Sljedeći je korak pranje deterdžentom i još jedno ribanje. Isperite ih nekoliko puta vodom i ostavite da se ocijede i osuše. Pripazite da ne budu na direktnom suncu jer bi bijela boja mogla požutjeti.

2. Namaži i udri

Pomiješajte žličicu soda bikarbone, pola žličice vode i pola žličice hidrogena. Miješajte dok ne dobijete pastu. Izvucite vezice iz tenisica i nježnim pokretima nanesite pastu. Ne morate ribati, već samo nanesite pastu ravnomjerno. U ostatak paste stavite vezice i potrudite se da budu dobro umočene. Tenisice ostavite na suncu, kao i vezice, jer će ih sunce u kombinaciji s pastom ponovo učiniti bijelima. Ostavite ih 3-4 sata vani dok se pasta skroz ne osuši. Izudarajte tenisicama jednom o drugu kako bi pasta spala s njih, a neke ostatke koji se neće skinuti istrljajte suhom četkom. Primijetit ćete da su tenisice nekoliko nijansi svjetlije.

3. Četkica za zube + pasta

Potrebna vam je četkica za zube, čaša, bijela pasta za zube, bijela pamučna krpa i tekući deterdžent za suđe. Vrlo je bitno da krpa koju ćete koristiti za čišćenje tenisica, kao i pasta za zube, budu bijele da na bijeloj tkanini tenisica ne ostanu obojene mrlje. Na postojeće mrlje na tkanini tenisice kapnite malo tekućeg deterdženta za suđe i zatim laganim, kružnim pokretima iščetkajte prljava područja. Nakon toga uzmite bijelu krpu, namočite je u vodi i prijeđite preko mrlja. Uzmite zatim bijelu pastu za zube i koristeći se četkicom za zube istrljajte tenisice.

Ako su mrlje još uvijek vidljive nakon toga nemojte se obeshrabriti. Potrebno je ostaviti neko vrijeme da pasta “odradi svoje”, a konačni rezultat će vas iznenaditi.

 

Nakon ovih savjeta, muka po bijelim tenisicama više nema!