Kod prijašnjeg modela, Lunar Epic 2 Flyknit, najveći naglasak bio je na ojastučenju (cushioning), odnosno dobroj amortizaciji udaraca. Korištene su dvije vrste pjena s kojima je, po meni, to bilo odlično riješeno, ali ipak preteško za odraditi brže treninge tempa i dionica. Na kraju se pokazalo da trajnost tenisica nije bila na nivou, jer su počele gubiti tehnička svojstva već nakon petstotinjak kilometara.

Osim ojastučenja koja je bila glavna karakteristika prijašnjeg modela, kod Epic Reacta dodane su i ostale karakteristike koje su prema mišljenjima trkača najbitnije, a to su: ojastučenje, responzivnost, trajnost i smanjena težina.

Osim što su sve četiri karakteristike objedinjene u jednu pjenu, druga posebnost je način na koji je dobivena. Za React pjenu prikupljani su podaci s raznih testiranja, unešeni u računalo koje je pomoću algoritama izradio pjenu. Proces izrade zove se fluidna geometrija kojom se višak pjene eliminira radi smanjenja mase.

Da ne dužim s tehničkim karakteristikama i onome što Nike ima za reći o svojem modelu, krenut ću sa svojim mišljenjem.

Ojastučenje kao glavna karakteristika prijašnjeg modela, zadržana je i kod Epic React-a. Odlična amortizacija udaraca po cijeloj dužini stopala, naročito kod pete te u srednjem unutarnjem dijelu gdje je pjena najgušća, što meni izuzetno odgovara zbog jedne laganije ozlijede gležnja koju vučem neko vrijeme, ali sam primjetio da nakon odrađenih dužih treninga ta bol u gležnju nije toliko jaka. Što se pak stabilnosti tiče, iako spada u kategoriju neutralnih tenisica, mogu slobodno reći da ima dovoljno stabilnosti za trkače s blažom pronacijom/supinacijom.

Responzivnost (povrat energije) kao mana prijašnjeg modela, kod EpicReacta-a se pokazala kao vrlina. Kada sam prvi puta hodao u njima, osjetio sam lagani osjećaj „bounca“, točno kako je to bilo i zamišljeno. Nakon desetak treninga tempa od 3:20/km – 3:50/km u različitim dužinama, mogu reći da daju dovoljan povrat energije da se „izvuče“ ta brzina, a osjećaj je sličan kao kod Zoom Air jedinica u Pegasus modelu koje „guraju“ prema naprijed. Ipak, za utrke još uvijek imam drugi model i Epic React će još malo pričekati da dođe na red.

O težini tenisice dovoljno govori podatak da muški model teži samo 272 g, a ženski 232 g, s čime bi ih se moglo svrstati u modele tenisica namjenjenih za utrke. Usprkos maloj težini, uspijeva zadovoljiti sve prethodno navedene karakteristike.

Trajnost EpicReact-a još uvijek ne mogu dovoljno procjeniti, jer sam u njima istrčao tek 200 km što je još uvijek nedovoljno za procjenu ove karakteristike. Ipak, nakon tih 200 km one su još uvijek iste, donji dio nije nimalo istrošen i tenisice su zadržale svoja prvotna svojstva.
Oko gornjišta se nije ništa previše mjenjalo, i dalje je to Flyknit bešavne strukture kao i kod Lunar Epic Flyknita 2, ali ipak puno rastezljiviji, pa se samim time tenisica nešto lakše navlači s obzirom na to da je sve napravljeno od jedne tkanine. Ipak jedna bitna stvar koju sam primjetio je ta da nema flywire kablova koje su se na prijašnjem modelu kod vezanja „omotale“ oko stopala i tako davale osjećaj sigurnosti i stabilnosti. Umjesto flyware kablova, sada imamo gušće tkani flyknit koji po meni daje bolji i kompaktniji osjećaj i pruža odličnu stabilnost.
Zaključak: Nakon prijeđenih 200 km nisam doista pronašao nikakve mane i mogu slobodno reći da je opravdao sva moja očekivanja. Najviše sam zadovoljan responzivnošću (povratom energije), što je kod mene bio ključan faktor, jer više ne trebam rotirati tenisice za određene brže treninge. Epic React je izuzetno lagana tenisica s dovoljno ojastučenja za sve dužine treninga. Također ima dovoljno dobar povrat energije za brže treninge ili utrke. Preporučio bi ih svim vrstama trkača, od početnika do profesionalaca, jer smatram da s ovim ključnim karakteristikama može udovoljiti svima.

Za kraj evo i tehničkih podataka :
Težina muške tenisice : 272g
Težina ženske tenisice : 232g
Pad peta prsti : 10mm
Visina pete : 22mm
Visina stopala : 12mm

Ivan Gotal