Svi je znamo kao must have tenisicu, ali malo tko zna kakva se povijest skriva iz nje.

style-blogs-the-gq-eye-Stan-Smith-Return-Split-635

Tenisice Stan Smith su izvorno proizvedene 1963. Klasična kožna tenisica za tenis bila je ideja Horta Dasslera, sina Adidasovog utemeljitelja Adolfa Adi Dasslera. Izvorni Stan Smith sastojao se od bijele kože s pimpliranim gumenim vanjskim potplatom. Zanimljivo je da tenisica nije ni izvorni Stan Smith. Godine 1965. klasična tenisica Adidasa bila je poznata kao tenisica Robert Haillet, nakon francuskog profesionalnog tenisača.

stan smith tenisice adidas 1

Kada se Haillet povukao iz tenisa, Adidas je odlučio da im je potreban nasljednik. Predložen je američki tenisač Stan Smith i ostalo je povijest. Do 1971. godine, tenisica Adidasovog Stan Smitha bila je jedan od obećavajućih modela.

Za razliku od drugih Adidasovih tenisica, nema poznate tri pruge. Umjesto toga, postoje tri reda bušenih rupa za ventilaciju, koje se mogu naći na obje strane tenisice.

stan smith tenisice adidas

Dodavanje elementa šarma, ponekad tenisice uključuju skicu Stan Smitha, koja se može naći na jeziku cipele. Moglo bi se reći da je brendiranje minimalno, ali još uvijek ima prepoznatljivi izgled Adidasa. Iako je dizajn tenisica ostao isti od svog uvođenja, ima dosta boja i novih verzija dostupnih na trenutnom tržištu.

stan smith adidas 6

U pravilu Adidasova tenisica Stan Smith dolazi u bijeloj, ali tenisice su također dostupne s mornarskom ili zelenom petom, a u nekim slučajevima cijele su crne. Ako kupite izdanje iz 1990-ih, vidjet ćete da su vezice zamijenjene čičkom. Ovo je samo jedan od mnogih detalja koji pomažu vintage stilu i izdvajaju ih od drugih tenisica koje su na tržištu.

stan smith adidas 3

Uzevši u obzir čisti, klasični stil tenisica Stan Smith, nije teško vidjeti zašto su tenisice obuzele svijet. Zapravo, tenisice su nekad bile navedene u Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda nakon što su se prodala dvadeset dva milijuna para od 1988. godine.

stan smith adidas 4

stan smith adidas 7

stan smith adidas 8

Adidas Stan Smith modeli dostupni su u adidas prodavaonicama:
adidas originals shop, Bogovićeva 1a
Avenue Mall Zagreb
Westgate
Tower Center Rijeka
Pula
Supernova Zadar