Nike Air Max modele svi jako dobro znamo, čak toliko da ih od milja već zovemo ‘maxice’.

Znate li da je ožujak mjesec Air Maxa, kad AirMax slavi rođendan? Ove godine puni velikih 30 godina. Davno je bila ta 1987. kad je izašao prvi Air Max model. Povijest Air Maxa ipak je obilježila 1990. godina, kad izlazi tzv. Air Max 90 model, koji se sve do današnjih dana nalazi na samom tronu sportskog, a sve više i modnog svijeta.

Za Air Max Day 2017., u suradnji sa Tinker Hatfieldom, poznatim Nike dizajnerom , Nike je lansirao novi model Air Max 90 koji je obogaćen revolucionarnim FlyKnit materijalom, jednostavno savršenom tkaninom koja ovaj model čini najudobnijim i najmekšim AirMax 90 modelom do sada. Prozračnost i samo tkanje ove tkanine pruža osjećaj koji tvoja stopala nikad neće zaboraviti.


Air Max ima vrlo zanimljivu povijest, a izdvojit ćemo nekoliko godina koje su posebno obilježile ovaj model:

1993. – prvi Air Max model koji ima vidljiv zračni jastuk sa svih strana na peti.

1995. – Air Max u Japanu doživljava takav val popularnosti, da dolazi do fenomena tzv. ‘Air Max hunting’. S obzirom da su cijene bile izrazito visoke, nisu si ih svi mogli priuštiti te dolazi do krađa i otimanja onima koji su ih imali.Također dolazi do krivotvorenja modela što se zadržalo sve do današnjeg dana i stvara probleme na tržištu.

1997. – prvi puta zračni jastuk vidljiv je cijelom dužinom donjeg dijela tenisice.

2000. – posebno dizajniran par Air Max 90 za američkog predsjednika Georgea H.W. Busha.

2006. – lansiran je model Air Max 360 – zračni jastuk nalazi se cijelom dužine potplata. Iste godine, nekoliko mjeseci kasnije, Nike uvodi poseban paket, tzv. ‘one time only pack’ koji čine 360 modeli u tri Air Max klasika – Air Max 90, Air Max 95 i Air Max 97. Tenisice su puštene u tri originalne boje: crvena za Air Max 90, zelena / žuta za Air Max 95 i sive / srebrne za Air Max 97.
Još jedna zanimljivost je da je Nike za prvo TV oglašavanje Air Max modela koristio pjesmu Beatlesa ‘Revolution’, što je ujedno i prvi puta da je pjesma Beatlesa korištena u TV kampanji.

Svake godine Nike nas iznenadi sa nekim inovacijama i već sada se veselimo novom rođendanu, jer tko zna što nas do tada očekuje.

Air Max modeli dostupni su u Nike i Top Sport prodavaonicama.