Nosimo ga svakodnevno,čitamo, slušamo, pričamo o njemu, divimo se novim proizvodima koji jednostavno oduševljavaju iz dana u dan, ali… malo tko zna priču koja stoji iza tog svjetski poznatog branda. Pričamo o Nike-u naravno. Vratili smo se malo u prošlost i izvukli nekoliko ultra zanimljivih stvari koje sigurno nisi znao.
Pa krenimo redom:


1. Nike je osnovan 1964. godine kao Blue Ribbon Sports i počeo je djelovati kao distributer japanske obuće Onitsuka Tiger (sada poznat kao Asics). Službeno je postao Nike Inc 1971.

nike 1

2. Tvrtka je osnovana sa samo 1 200 dolara u banci. Stvorio ga je Bill Bowerman – trener – i Phil Knight, trkač iz Portlanda koji je upisao Sveučilište u Oregonu.

nike 3

nike 4

3. Knight je izvorno želio nazvati tvrtku “Dimension 6.” Ime Nike dolazi od grčke božice pobjede i izgovara se “ny’-kee”. Nikeov prvi zaposlenik, Jeff Johnson, došao je do imena.

nike 5

4.Prve Nike teniisce napravljene su po uzoru na željezni kalup za vafle. Bowermanov prvi eureka trenutak za inovativnu obuću došao je 1971. godine kada su on i njegova supruga napravili vafle za doručak: to je izazvalo ideju za žljebastim uzorkom na podnožju tenisice. Proizvodi “Nike Waffle Trainer” (i to zahvaljujući kalupu za vafle),patentirani su 1974. godine.

nike 6

nike 7

5. Nike swoosh dizajnirala je studentica Portland State University, Carolyn Davidson, za samo 35 dolara (nešto više od 200 dolara u današnjoj valuti). U kasnijoj je fazi dobila dionice koje sada vrijedi više od 640.000 dolara.

nike dizajnerica

6. Slogan “Just Do It” inspiriran je serijskim ubojicom Garyom Gilmoreom koji je rekao “učinimo to” neposredno prije nego što je izvršio pucanjavu 1977. godine. Objavljivanje je napravljeno u dokumentarnom filmu iz 2009. o oglašavanju pod nazivom “Art & Copy”. ”

nike 11

7. Prva kampanja “Just Do It” pokrenuta je 1988. godine. Glavni lik kampanje je Walt Stack, tada 80-godišnnja ikona trčanja, koji se nalazio na mostu Golden Gate.


8. Unatoč činjenici da profesionalno nije odigrao košarku od 2003., Michael Jordan i dalje navodno zarađuje 60 milijuna dolara godišnje u tantijema od Nikea, tvrdi Forbes. To ga čini sportašem sa daleko najvećom nagodbom sa Nikeom.
Michael Jordan nije želio potpisati ugovor s Nike-om,jer mu se nisu sviđali proizvodi, ali su ga njegovi roditelji natjerali da to učini. Još jedan dokaz da je roditelje dobro ponekad i poslušati.
Njegovo je razmišljanje bilo da su cipele bile “đavolske boje”, koje se odnose na njegovog državnog suparnik, N.C. State, koji je nosio crnu i crvenu boju.

nike 12

jordan

9. Rumunjski teniski profesionalac Ilie Nastase, “Bucharest Buffoon”, bio je prvi sportaš koji je potpisao ugovor s Nikeom 1972. godine. Nastase je bio nadareni tenisač, ali je postao zloglasan zbog neobičnog temperamenta i bio je ubijen s nekoliko novčanih kazni, suspenzija, i diskvalifikacija tijekom svoje karijere.

nike 8

10. Nikeov oglas iz 1987. za Air Max cipele u podlozi je imao pjesmu Beatelsa – “Revolution”. To je bio prvi put da je pjesma Beatlesa ikad korištena u TV reklami.

50-nike-facts-air-max-commercial

11. Dana 27. svibnja 1990. više od 80.000 pari Nike tenisica izgubilo se na moru.Nije tajna da su Nike tenisice prebačene u inozemstvo i trebale biti isporučene u SAD. Teretni brod s Nike tenisicama izgubljen je na putu od Južne Koreje do SAD-a, a Air Force, Strike Force i Pegazus modeli pronađeni su kako plutaju oceanom.

nike 13

12. Nike, poput mnogih drugih divovskih marki, ne posjeduje tvornice u kojima se proizvode. Robu proizvode dobavljači u tvornicama koje posjeduju.

50-nike-facts-factory


13. Phil Knight odredio je Steve Prefontaine kao “Dušu Nikea”.Trkačka legenda tragično je umrla u automobilskoj nesreći 1975. godine u dobi od samo 24 godine, ali njegov duh i korijeni Oregona i dalje nadahnjuju brand.

nike 9