Kada pomislimo na kekse, prvo na što pomislimo je šećer, nezdrave masnoće, razni aditivi i naravno opravdani strah od debljanja…

No, vjerovali ili ne, postoje keksi koja su sušta suprotnost od svega prethodno napisanog.
Svi sastojci čine dobro našem organizmu i daju nam snagu i energiju za sve teške zadatke koji su pred nama.

Možete ih jesti za doručak uz kavu ili čaj, možete ih ponijeti sa sobom na posao pa tako nećete biti u napasti da odete u obližnju pekaru.
Sadrže lješnjake koji su toliko nutritivno jaki, a ujedno i prefini.
Imaju ljekovita svojstva poput sprječavanja kardiovaskularnih bolesti, jačaju imunitet, smanjuju loš kolesterol, poboljšavaju mentalne sposobnosti, sadrže veliku količinu folne kiseline pa je toplo preporučljiv i trudnicama.

Osim lješnjaka, u keksima je i bademovo brašno (koje možete napraviti i sami)
Ono je izvor vlakana i proteina, poboljšava probavu, eliminira nadutost,
odžava organizam u ravnoteži i preporuča se svima a pogotovo aktivnim osobama i sportašima.
Xilitol. Zanimljivo ime, zar ne? Za one koji možda još nisu upoznati s njim,to je brezin šećer koji je potpuno prirodan. Njegovi učinci su potpuno drugačiji od rafiniranog šećera. Ima blagotvorne učinke za zube, alkalizira naše tjelo, ubrzava probavu, stabilizira razinu šećera u krvi, potpomaže apsorpciju kalcija i B vitamina, samo su neke od koristi tog divnog šećera.
A uz sve ove super sastojke sadrži i tamnu čokoladu! Da, dobro ste čuli! Tamnu čokoladu .Moram naglasiti tamnu, jer je ona puno zdravija varijanta od one obične.
Sadrži vise antioksidanata i zasitna je, što je posebno bitno za one koje žele izgubiti koji kilogram.

I uz to, štiti naš najbitniji mišić, srce, ne podiže razinu šećera u krvi i pršti od minerala i vitamina.

Pa tko ne bi klopao ovakve kekse??

Recept:

KEKSI – potrebni sastojci – 40g maslaca sobne temperature
2 jaja
1 jušna žlica mljevenog xylitola
1 jušna žlica pravog kokosovog brasna
2 jušne žlice pravog bademovog brasna
4 jušne žlice mljevenog przenog ljesnjaka
1 čajna žlicica extrakta od vanilije
100g tamne čokolade ( minimalno 70% kakaa )

U jednoj zdjeli istuci jaja i dodati vaniliju.
U drugoj (malo vecoj zdjeli) pomjesati ostale suhe sastojke, dodati maslac, sve dobro promjesati pa na kraju dodati jaja s vanilijom. Cokoladu narezati na sitne komadice pa dodati smjesi.
Oblikovati kekse te ih redati na tepsiju oblozenu papirom za pecenje.
Peci na 190 stupnjeva 12-15 min,odnosno dok ne poprime zlatnu boju.

Dobar tek!

by Martina Presečan