Trčanje i prehrana: što jesti prije, tijekom i nakon trčanja
 • Home
 • /
 • Trčanje
 • /
 • Trčanje i prehrana: što jesti prije, tijekom i nakon trčanja

Pravilna prehrana je ključna za optimalne performanse u trčanju. Ono što jedete prije, tijekom i nakon trčanja može značajno utjecati na vašu energiju, izdržljivost i oporavak. U ovom blogu ćemo istražiti najbolje prehrambene strategije za trkače.

Prehrana prije trčanja

Što jesti prije trčanja

Prije trčanja važno je konzumirati obrok bogat ugljikohidratima kako biste osigurali dovoljno energije. Ugljikohidrati su glavni izvor goriva za trkače. Kombinirajte ih s umjerenom količinom proteina i malo zdravih masti.

Primjeri obroka prije trčanja uključuju:

 • Zobena kaša s voćem i orasima
 • Integralni tost s maslacem od kikirikija i bananom
 • Smoothie od jogurta, voća i špinata

Kada jesti prije trčanja

Idealno je jesti obrok 2-3 sata prije trčanja kako biste dali tijelu dovoljno vremena za probavu. Ako imate manje vremena, odlučite se za manji obrok ili međuobrok, poput banane ili energetskog bara, 30-60 minuta prije trčanja.

Prehrana tijekom trčanja

Hidratacija

Hidratacija je ključna tijekom trčanja, osobito ako trčite duže od 60 minuta. Pijte vodu redovito tijekom trčanja kako biste održali optimalnu razinu hidratacije. Tijekom dužih trčanja razmislite o konzumiranju sportskih napitaka koji nadoknađuju elektrolite.

Energetski gelovi i barovi

Za trčanja dulja od 90 minuta, razmislite o konzumiranju energetskih gelova, barova ili voća kako biste održali razinu energije. Ovi proizvodi brzo se apsorbiraju i pružaju potrebne ugljikohidrate za održavanje performansi.

Prehrana nakon trčanja

Obrok za oporavak

Nakon trčanja važno je konzumirati obrok bogat ugljikohidratima i proteinima kako biste nadoknadili potrošenu energiju i pomogli oporavku mišića. Idealan omjer je 3:1 ugljikohidrati prema proteinima.

Primjeri obroka za oporavak uključuju:

 • Smoothie od mlijeka, banane, špinata i proteina u prahu
 • Piletina s kvinojom i povrćem
 • Jogurt s medom i voćem

Hidratacija nakon trčanja

Nakon trčanja pijte dovoljno tekućine kako biste nadoknadili izgubljenu vodu. Razmislite o konzumiranju sportskih napitaka za nadoknadu elektrolita, osobito nakon dužih trčanja ili trčanja u toplim uvjetima.

Posebne prehrambene strategije

Trčanje na prazan želudac

Neki trkači preferiraju trčanje na prazan želudac, osobito ujutro. Iako može pomoći u sagorijevanju masti, važno je biti oprezan. Ovaj pristup nije prikladan za intenzivne ili duge treninge jer može smanjiti performanse i povećati rizik od ozljeda.

Prehrana za utrke

Ako se pripremate za utrku, važno je planirati prehranu unaprijed. Eksperimentirajte s različitim obrocima tijekom treninga kako biste pronašli ono što najbolje odgovara vašem tijelu. Na dan utrke, pridržavajte se poznatih obroka kako biste izbjegli probavne smetnje.

Pravilna prehrana igra ključnu ulogu u performansama i oporavku trkača. Fokusirajte se na balansirane obroke bogate ugljikohidratima, proteinima i zdravim mastima. Hidratacija prije, tijekom i nakon trčanja također je ključna. S pravom prehrambenom strategijom, možete maksimizirati svoje trkačke performanse i uživati u zdravom i energičnom tijelu.

Možda će vas zanimati

Kako izbjeći i liječiti najčešće ozljede u trčanju

Kako izbjeći i liječiti najčešće ozljede u trčanju

Trčanje je sjajan način za održavanje kondicije, ali kao i svaki sport, nosi rizik od ozljeda. Ovaj blog će vas uputiti kako izbjeći najčešće ozljede i kako ih liječiti ako se dogode. Pravilna tehnika, odgovarajuća oprema i svijest o svom tijelu ključni su za sigurno...

Vodič za početnike u trčanju

Vodič za početnike u trčanju

Trčanje je jedan od najpopularnijih oblika tjelesne aktivnosti. Jednostavno je, pristupačno i može se raditi gotovo bilo gdje. No, za početnike, trčanje može biti zastrašujuće. U ovom vodiču ćemo vam dati sve potrebne informacije kako biste započeli s trčanjem na...

Mentalna priprema za trčanje: Kako ostati motiviran

Mentalna priprema za trčanje: Kako ostati motiviran

Trčanje nije samo fizički izazov; ono zahtijeva i snažnu mentalnu pripremu. Održavanje motivacije i mentalne snage ključno je za dugoročni uspjeh u trčanju. U ovom blogu ćemo istražiti strategije koje vam mogu pomoći da ostanete motivirani i mentalno jaki tijekom...

Trčanje za mršavljenje: savjeti i planovi

Trčanje za mršavljenje: savjeti i planovi

Trčanje je jedan od najučinkovitijih načina za mršavljenje. Kombinacija visokog sagorijevanja kalorija i poboljšanja kondicije čini ga idealnim izborom za one koji žele izgubiti kilograme. U ovom blogu ćemo istražiti najbolje savjete i planove za trčanje kako biste...