Šećer – kako, zašto i zašto ne?

Šećer – kako, zašto i zašto ne

Koliko puta ste čuli da šećer nije dobar za vaš organizam i vaše cjelokupno zdravlje?
Toliko je dokaza,znanstvenih istraživanja, a velika većina još uvijek konzumira tu namirnicu na svakodnevnoj bazi.

Jedna od rijetkih stvari oko koje se konvencionalna i alternativna medicina slažu jest upravo to, da je šećer iznimno loša namirnica.

Naravno, ako ste zdravi, povremena konzumacija vam neće naškoditi, no i dalje treba biti oprezan jer ne zovu ga bez razloga tihim ubojicom zdravlja.

Ono najgore je to što on doista stvara ovisnost! Kako? Toliko snažno utječe na mozak, točnije na neurotransmiter dopamin koji je glavni i odgovorni za dobro raspoloženje i emocionalnu sreću.
Zbog njega smo sretni, uzbuđeni, energični pa i euforični.
Ali ne u slučaju sa rafiniranim šećerom, jer je taj osjećaj trenutan i brzo izblijedi.
Vrlo često posežemo za hranom bogatom šećerima, jer trenutno stvaraju osjećaj ugode, zadovoljstva i sreće i onda se stvori začarani krug iz kojeg je poprilično teško izaći, ali ne i nemoguće!

Ukoliko konzumirate određenu hranu iz dosade, a ne iz gladi, osjećate se tromo i umorno, trebaju vam sve veće i veće količine hrane, primjećujete promjene na zdravstvenom stanju, pogotovo na koži, samo su neki od znakova da ste ovisnik o šećeru.

Koje su još štetnosti za nas od šećera? U velikoj razini slabi imunološki sustav, uzrokuje hiperaktivnost, povećava rizik od oboljenja od raka (rak se hrani stanicama stresa i šećerom ),potiče astmu, promjene raspoloženja, mijenja cijeli metabolizam, uzrokuje dijabetes i debljanje i srčane bolesti te je izvor praznih kalorija i crpi nama iznimno bitne vitamine i minerale iz tijela…

Lista je još i duža, no vjerujem da je ovo sasvim dovoljno ne bi li vas probudilo i natjeralo da ovu namirnicu svedete na minimum.

Evo nekoliko savjeta koji su i meni pomogli kako bih izbacila šećer :
Za početak je bitno da znate da je doista svaki oblik šećera bolji nego obični, bijeli, konzumni rafinirani šećer.

Nakon toga ,izbacite sokove i počnite sa ispijanjem nezaslađenih čajeva i vodu.
Počnite čitati deklaracije! On se skriva pod raznim imenima, npr. – dekstroza tj. glukoza, maltoza ,kristalna fruktoza, invertirani šećer, sirovi šećer, sirup od ječmenog slada, fruktoza, melasa ,levuloza itd… te se skriva svuda i ima ga u toliko puno proizvoda za koje mislite da su zdravi ,stoga čitajte!

Za vrijeme ‘krize’ uvijek dobro dođe da si nađete neku zanimaciju, npr. kratka šetnja, kućne radinosti i slično, no ako Vas i dalje traži, pojedite neku voćku no nemojte pretjerivati. Tu ljudi najčešće i griješe. Voće jest zdravo, no treba biti umjeren s njim.
I naravno, ostavite si jedan dan u tjednu u kojem ćete uživati u svojoj najdražoj slastici.
Jer ključ svega je upravo u ravnoteži!

Mango, smokva, trešnja, grožđe i banana su voće koje imaju velik udio šećera, dok avokado, limun svo bobičasto voće ( maline, brusnice, kupine, jagode ) imaju mali udio šećera.

Nemojte čekati da Vam se odrazi na Vaše zdravlje i kvalitetu života.

Jedno je zdravlje i neprocjenjivo je!

Ostali blogovi

Trčanje za neznalice: Kako početi trčati i vratiti se u formu?

Trčanje za neznalice: Kako početi trčati i vratiti se u formu?

U današnje moderno doba i ubrzani ritam življenja, tjelovježba je jedan od oni pojmova kojih se uglavnom sjećate iz vremena srednje škole, uz “sat razredne zajednice” i “veliki odmor”. Realno gledajući, jedina tjelovježba koju danas radite je hvatanje tramvaja. A...

0
    0
    Košarica
    Košarica je praznaPovratak na kupnju