Trčanje za neznalice: Kako početi trčati i vratiti se u formu?

U današnje moderno doba i ubrzani ritam življenja, tjelovježba je jedan od oni pojmova kojih se uglavnom sjećate iz vremena srednje škole, uz “sat razredne zajednice” i “veliki odmor”. Realno gledajući, jedina tjelovježba koju danas radite je hvatanje tramvaja. A i tada utrčite u tramvaj kao da ste upravo završili dva maratona i trebaju vam tri stanice da se oporavite. Zapostavili ste rekreaciju, a znate kako kažu, u zdravom tijelu zdrav duh.

Dosta vam je tromosti, bolova u leđima od sjedenja i plitkog daha i odlučili ste vratiti formu prije nego što se čovječanstvo vrati na Mjesec? Super! Napredak je i sama činjenica da ste došli i do ovog dijela teksta, znači želite naučiti nešto novo.

Najlakši način povratka u formu je – trčanje. Nema jednostavnije i jeftinije aktivnosti od trčanja. Ne oduzima puno vremena, a uz pravu motivaciju vrlo ćete lako ostvariti željene ciljeve. Zapamtite samo jednu stvar, trčanje je dugoročan proces. Nemojte očekivati da ćete nakon tjedan dana trčanja imat tempo Usaina Bolta i pluća plavetnog kita. Naravno, i do toga ćete doći, no prije toga vas čekaju “muskulfiberi”, žuljevi i dosta znoja.

Stoga, kako početi trčati, a pri tome ostati motiviran i “nabrijan” za napredak? Najteže je započeti. U ovoj fazi jedina stvar koju morate imate je volja. Ukoliko ste potpuni stranac za trčanje, topla je preporuka započeti s 30-minutnim šetnjama ili polusatnim brzim hodanjem ukoliko vam je tempo “noga pred nogu” prelagan. Kada se osjetite dovoljno razgibanima i raspoloženima, u šetnju ubacite pokoju kratku dionicu trčanja. Krenite s 50-ak metara za početak te kasnije povećavajte periode trčanja. Uskoro ćete se naći u “obrnutom elementu”, više ćete trčati, a manje hodati.

Stručnjaci preporučuju da za treninge laganog trčanja odaberete mekanu podlogu, parkovi, šume, atletske staze, kako ne bi previše zlostavljali zglobove. Predlažemo da trening ne planirate svaki dan. Tri ili četiri puta tjedno, bez prevelike kilometraže, bit će dovoljno za početak. Kao što smo ranije napomenuli, krenite sa slabijim ritmom jer on nije toliko važan. Važnije je da se tijekom trčanja držite uspravno – glava, vrat, kralježnica, kukovi trebaju biti u jednoj ravnini. Ukoliko osjetite i najmanju ozljedu, bol ili nelagodu, obavezno stanite s trčanjem i hodajte dok vas nevolja ne prođe.

Nemojte zaboraviti kako je najvažniji faktor trčanja – umjerenost i strpljivost. Forsiranje tijela kilometražom ili tempom kojeg ne može ispuniti, samo će rezultirati s ozljedom. Umjesto toga, radije uživajte u trčanju i redovitim treninzima polako povećavajte svoje želje i ciljeve. Jednom kada možete otrčati 30 minuta bez prekida, i činite to 3-4 puta tjedno, spremni ste za povećanje rute. Stručnjaci savjetuju povećanje tjedne kilometraže od 10 posto, ne više.

Naravno, zagrijavanje je nezaobilazni dio svakog treninga. Odradite minimalno 10 minuta zagrijavanja, a nakon trčanja provedite istežući mišiće 20-ak minuta. To će spriječiti nastanak ozljeda te mogućnost kontinuiranosti treninga.

Jedina stvar koja vam zaista treba za trčanje su kvalitetne tenisice za trčanje. Možda ćete pomisliti da još niste na razini “profesionalnog trkača” te da vam ne treba posebna sportska oprema, međutim, kvalitetne tenisice spriječit će ranu pojavu umora, bolove u nogama i zglobovima, a i štitit će vas od mnogobrojnih ozljeda. Ako ne znate koje su tenisice najpogodnije za vas, posjetite jednu od naših poslovnica Top Sporta (link) gdje će vam naše ljubazno osoblje, savjetima i preporukama, vrlo rado pomoći u pronalasku vaše savršene tenisice.

Vratite se u top formu s Top Sportom!

Ostali blogovi

Šećer – kako, zašto i zašto ne?

Šećer – kako, zašto i zašto ne?

Koliko puta ste čuli da šećer nije dobar za vaš organizam i vaše cjelokupno zdravlje?Toliko je dokaza,znanstvenih istraživanja, a velika većina još uvijek konzumira tu namirnicu na svakodnevnoj bazi. Jedna od rijetkih stvari oko koje se konvencionalna i alternativna...

0
    0
    Košarica
    Košarica je praznaPovratak na kupnju