Pilates: Vježba koja nadilazi vrijeme
  • Home
  • /
  • Fitness
  • /
  • Pilates: Vježba koja nadilazi vrijeme
U svijetu fitnessa, trendovi se mijenjaju iz godine u godinu – od aerobika, zumbe, HIIT-a, crossfita pa sve do funkcionalnih treninga i trail trčanja. Ipak, postoji jedan program koji se svojom popularnošću izdvaja već cijelo stoljeće – Pilates.

Pilates je metoda koju je osmislio Joseph Hubertus Pilates, Nijemac rođen 1880. godine. Joseph je bio pionir u svom pristupu vježbanju, daleko ispred svog vremena. Njegova metoda, prvotno nazvana “Kontrologija” (Contrology), danas je poznata kao Pilates i privlači milijune vježbača diljem svijeta.

Razumijevanje Pilatesa

Joseph Pilates, koji je od malih nogu patio od rahitisa, astme i reumatske groznice, odlučio je prevladati svoje zdravstvene probleme kroz fizičku aktivnost. Bavljenje bodybuildingom, gimnastikom, skijanjem i ronjenjem oblikovalo je njegov pristup vježbanju. Tijekom Prvog svjetskog rata, bio je interniran u Engleskoj, gdje je razvio svoj sustav vježbi koristeći improvizirane sprave poput opruga s kreveta i obruča od bačvi.

Nakon dolaska u New York 1926. godine, njegov je rad brzo stekao popularnost. Do sredine 1960-ih, Pilatesova metoda proširila se u Kaliforniju, Novi Meksiko, Pariz, a kasnije i širom svijeta.

Filozofija Pilatesa

U svojoj knjizi “Povratak u život” iz 1945. godine, Joseph Pilates iznosi viziju sveobuhvatnog zdravlja – mentalnog, tjelesnog i duhovnog. Smatrao je da se mentalno zdravlje može postići vježbom, pravilnom prehranom, dobrom higijenom, dovoljno odmora, te ravnotežom između posla, rekreacije i relaksacije.

Znanstveni dokaz i benefiti

Znanstveni dokazi potvrđuju pozitivne učinke Pilatesa na zdravlje, uključujući poboljšanje krvnog tlaka, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa II, astme, artritisa i bolova u kralježnici. Redovito prakticiranje Pilatesa smanjuje razinu kortizola i anksioznost, te značajno poboljšava kvalitetu života.

Pilates se fokusira na disanje, jačanje dubokih mišića trupa i poboljšanje posture kroz kontrolu pokreta. Na taj način postajemo svjesniji svog tijela ne samo tijekom vježbanja, već i u svakodnevnim aktivnostima poput sjedenja, stajanja ili podizanja predmeta.

Pogodan za sve

Pilates je nježan, ali izazovan oblik vježbanja, prikladan za sve bez obzira na dob, spol ili tjelesnu formu. Starijim osobama pomaže u poboljšanju ravnoteže, smanjujući rizik od padova. Idealan je i kao dodatak treninzima snage i kondicijskim programima.

Također, Pilates je prikladan za trudnice i porodilje, jer radi na poravnanju zdjelice i kralježnice te optimizaciji mišića zdjeličnog dna. Time se smanjuju bolovi u donjem dijelu leđa, česti među trudnicama i mladim mamama.

Osobno iskustvo

Za mene, Pilates je trenutak predaha od svakodnevnog života, prilika da se povežem sa svojim tijelom kroz koncentraciju i fokus na pokret. Vježbanje Pilatesa je poput meditacije – pomaže mi da se smirim i prizemljim.

Pilates je mnogo više od trenda – to je cjeloviti pristup zdravlju i dobrobiti koji svakodnevno privlači sve više poklonika. Ako želite osjetiti sve te pozitivne promjene, započnite već danas!

Ako više volite vježbati kod kuće, isprobajte moj PILATES ONLINE program. Više informacija i prijavu pronađite na linku.

Oznake:

Možda će vas zanimati

Kako započeti svoju fitness avanturu u teretani

Kako započeti svoju fitness avanturu u teretani

Za mnoge ljude, ulazak u teretanu može biti izazov, pogotovo ako su početnici. Ipak, s ispravnim pristupom, teretana može postati izvor zadovoljstva i motivacije za postizanje vaših osobnih fitness ciljeva. Donosimo nekoliko korisnih savjeta kako da se kao početnik...

Stres detox: 5 konkretnih savjeta za opuštanje

Stres detox: 5 konkretnih savjeta za opuštanje

Suvremeni način života često nas izlaže stalnim izvorima stresa. Bez obzira radi li se o poslovnim obavezama, obiteljskim izazovima ili jednostavno svakodnevnim situacijama, stres može imati značajan utjecaj na naše zdravlje i blagostanje. No, postoje učinkoviti...