Jelovnik sportaša – zdrava prehrana ide ruku pod ruku uz sportsku aktivnost
  • Home
  • /
  • Prehrana
  • /
  • Jelovnik sportaša – zdrava prehrana ide ruku pod ruku uz sportsku aktivnost
Hrana je gorivu ljudskog tijela. Međutim, iako vodimo računa koje gorivo ulijevamo u naša vozila, ne bi li iz njih izvukli maksimalne performanse, rijetko kada razmišljamo o hrani koju unosimo u sebe.

Zdrava i još važnije pravilna prehrana ide ruku pod ruku sportsku aktivnost. Ona je jedna od od glavnih karika koje određuju vaše sportske ili rekreativne rezultate. Kako bi prehranom poboljšali rezultate, sportaši i rekreativci najčešće konzumiraju pet do šest obroka dnevno, a u svakome od jela potrude se imati zastupljene sve hranjive tvari. Naravno, ukoliko se profesionalno ne bavite sportskom aktivnošću, unos hrane moguće je rasporediti i na tri veća te dva manja obroka.

Dovoljan unos bjelančevina je iznimno važan jer one izgrađuju mišiće, no ne treba zanemariti ni ugljikohidrate masnoće koje tijelo koristi kao izvore energije. Pri osmišljavanju jelovnika za sportaše stručnjaci savjetuju koristiti raznovrsne namirnice koje ćete pretvoriti u obroke koji odgovaraju kalorijskoj i biološkoj vrijednosti te ukusu sportaša.

Za doručak se preporuča müsli s mlijekom te marmelada s maslacem na integralnom kruhu. Kao alternativa mogu poslužiti i corn flakes, obrano mlijeko, kruh-prepečenac, meko kuhano jaje. Obično voće, poput jabuke ili banane, bit će posve dovoljni za međuobrok dok je ručak fokusiran oko juhe, mesa, krumpira, riže i salate. Završetak dana donosi večeru koja nema preveliku kalorijska vrijednost – poput salate od slanutka ili kuhane puretine.

Važno je za istaknuti kako su u sportskoj prehrani najvažnije namirnice cjeloviti ugljikohidrati, voće, povrće, mahunarke, meso, perad, riba, mlijeko i fermentirani mliječni proizvodi dok sve to u stopu prate i sir, jaja, sjemenke, orašasti plodovi i hladno prešana ulja. Profesionalni će sportaši kao i ozbiljni rekreativci uz pravilan izbor namirnica voditi računa i na unos minerala i vitamina, koji se najčešće konzumiraju u obliku dodataka prehrani. Vrijeme kada objedujemo je također važno, stoga se savjetuje ne prejedati se nakon treninga, pogotovo ukoliko vježbate navečer.

Možda će vas zanimati

Zdravlje i prehrana za alpinizam

Zdravlje i prehrana za alpinizam

Alpinizam je fizički zahtjevan sport koji zahtijeva visoku razinu izdržljivosti, snage i mentalne spremnosti. Pravilna prehrana i briga o zdravlju ključni su za uspjeh i sigurnost u alpinizmu. U ovom blogu istražit ćemo najvažnije aspekte prehrane i zdravlja koji su...

Trčanje i prehrana: što jesti prije, tijekom i nakon trčanja

Trčanje i prehrana: što jesti prije, tijekom i nakon trčanja

Pravilna prehrana je ključna za optimalne performanse u trčanju. Ono što jedete prije, tijekom i nakon trčanja može značajno utjecati na vašu energiju, izdržljivost i oporavak. U ovom blogu ćemo istražiti najbolje prehrambene strategije za trkače. Prehrana prije...

Mitovi i istine o pivskom trbuhu

Mitovi i istine o pivskom trbuhu

Pivski trbuh, sinonim za ispupčen stomak često pripisivan ljubiteljima piva, intrigira mnoge ljude. Postoji rašireno vjerovanje da konzumacija piva vodi do povećanja tjelesne težine, posebno u području trbuha. No, je li zaista tako jednostavno? Razmotrit ćemo mitove i...