Jelovnik sportaša – zdrava prehrana ide ruku pod ruku uz sportsku aktivnost

Hrana je gorivu ljudskog tijela. Međutim, iako vodimo računa koje gorivo ulijevamo u naša vozila, ne bi li iz njih izvukli maksimalne performanse, rijetko kada razmišljamo o hrani koju unosimo u sebe.

Zdrava i još važnije pravilna prehrana ide ruku pod ruku sportsku aktivnost. Ona je jedna od od glavnih karika koje određuju vaše sportske ili rekreativne rezultate. Kako bi prehranom poboljšali rezultate, sportaši i rekreativci najčešće konzumiraju pet do šest obroka dnevno, a u svakome od jela potrude se imati zastupljene sve hranjive tvari. Naravno, ukoliko se profesionalno ne bavite sportskom aktivnošću, unos hrane moguće je rasporediti i na tri veća te dva manja obroka.

Dovoljan unos bjelančevina je iznimno važan jer one izgrađuju mišiće, no ne treba zanemariti ni ugljikohidrate masnoće koje tijelo koristi kao izvore energije. Pri osmišljavanju jelovnika za sportaše stručnjaci savjetuju koristiti raznovrsne namirnice koje ćete pretvoriti u obroke koji odgovaraju kalorijskoj i biološkoj vrijednosti te ukusu sportaša.

Za doručak se preporuča müsli s mlijekom te marmelada s maslacem na integralnom kruhu. Kao alternativa mogu poslužiti i corn flakes, obrano mlijeko, kruh-prepečenac, meko kuhano jaje. Obično voće, poput jabuke ili banane, bit će posve dovoljni za međuobrok dok je ručak fokusiran oko juhe, mesa, krumpira, riže i salate. Završetak dana donosi večeru koja nema preveliku kalorijska vrijednost – poput salate od slanutka ili kuhane puretine.

Važno je za istaknuti kako su u sportskoj prehrani najvažnije namirnice cjeloviti ugljikohidrati, voće, povrće, mahunarke, meso, perad, riba, mlijeko i fermentirani mliječni proizvodi dok sve to u stopu prate i sir, jaja, sjemenke, orašasti plodovi i hladno prešana ulja. Profesionalni će sportaši kao i ozbiljni rekreativci uz pravilan izbor namirnica voditi računa i na unos minerala i vitamina, koji se najčešće konzumiraju u obliku dodataka prehrani. Vrijeme kada objedujemo je također važno, stoga se savjetuje ne prejedati se nakon treninga, pogotovo ukoliko vježbate navečer.
Jednom kada ste uravnotežili svoju prehranu i spremni ste za nove sportske pobjede, svratite u Top Sport gdje će vam naše ljubazno osoblje vrlo rado pomoći kroz savjetovanje i preporuku najpogodnije sportske opreme za vas.

Ostali blogovi

Trčanje za neznalice: Kako početi trčati i vratiti se u formu?

Trčanje za neznalice: Kako početi trčati i vratiti se u formu?

U današnje moderno doba i ubrzani ritam življenja, tjelovježba je jedan od oni pojmova kojih se uglavnom sjećate iz vremena srednje škole, uz “sat razredne zajednice” i “veliki odmor”. Realno gledajući, jedina tjelovježba koju danas radite je hvatanje tramvaja. A...

Šećer – kako, zašto i zašto ne?

Šećer – kako, zašto i zašto ne?

Koliko puta ste čuli da šećer nije dobar za vaš organizam i vaše cjelokupno zdravlje?Toliko je dokaza,znanstvenih istraživanja, a velika većina još uvijek konzumira tu namirnicu na svakodnevnoj bazi. Jedna od rijetkih stvari oko koje se konvencionalna i alternativna...

0
    0
    Košarica
    Košarica je praznaPovratak na kupnju